Sıkca Sorulan Sorular

Emlak ile ilgili mutlaka bilmeniz gereken 10 şey!

Satılık veya kiralık bir evin değeri, alıcıların ilgisine sunulduğunda daha net anlaşılabilir. Bazen olması gerekenden daha yüksek bir fiyatla ilanı yayınlanan dairelerin satışı ya da kiralama süresi beklendiğinden daha uzun zaman alabilir. Bu durumda, evin değerini tekrar gözden geçirmekte fayda vardır. Özellikle bölgedeki benzer konutlarla karşılaştırma yapmak en iyi yöntemdir.

Emlak yatırımı yapmak amacındaki müşterilerini en doğru fiyatla, en doğru bölgede seçenekler belirtmekte ve hangi zaman dilimlerinde nasıl bir emlak kazancı sağlanabileceği hakkında yönlendirmek de emlak danışmanlarının uzmanlık alanıdır.

Farklı ev yenilikleri genellikle farklı getiriler sunar ve bu miktar konutun bulunduğu ilçeye, mahalleye göre değişebilir. Çünkü “masrafsız”, “taşınmaya hazır” evler her zaman değerinde alıcı bulma konusunda daha avantajlıdır.

Diğer yandan ev sahiplerinin satışa çıkardıkları evlerinin daha hızlı alıcı bulması için iç özelliklerinde yenileme yapması gerekebiliyor. Bir ev yenilemesinde harcanan her kuruşun geri alınabileceğini umut etmek normaldir. Ancak gerçekte harcanan miktarın belirli bir yüzdesini geri almak söz konusudur.

İlk izlenimin önemine inanın. Satılık daireyi görmek için gelen her alıcının ilerisi için de potansiyel müşteriniz olabileceğini unutmayın. Bu nedenle şık, bakımlı bir görünüm ve güler yüzlü bir ifadeyle alıcıları karşılamak konusunda dikkatli olun.

Evin yeni sahibi olmak isteyenler kişiler, satın alacakları evde çok fazla masrafla karşılaşacaklarını bilmek istemezler. Masrafları zaten karşılanmış daha yüksek fiyatlı bir evi ise, daha düşük fiyatlı bir eve tercih ederler.

Likya Homes verilerinde göre; satılık ve kiralık emlak ilanları arasında profesyonel fotoğraflarla alıcıların ilgisine sunulan ilanlar 3 kat daha fazla görüntüleniyor. Bu da gösteriyor ki, emlak ilanları için fotoğraf birincil sırada yer alıyor. Özellikle kaliteli fotoğraflar potansiyel müşteriye evin daha ferah ve büyük olduğu algısı yaratıyor. Bir satıcı olarak fotoğraflarda evle ilgili mümkün olduğu kadar çok detaya yer vermelisiniz: Havuz, yürüme parkuru, otopark gibi sosyal alanlar varsa, mutlaka bu alanların fotoğraflarını yayınlamalısınız.

Evin o koyu renkli duvarlarından kurtulun! Duvar renginde nötr tonları tercih etmek, hem odaları daha aydınlık hem de evi daha geniş gösterecektir. İlan fotoğrafları çekilmeden önce duvarları gözden geçirmek, evi alıcıların ziyaretine açtığınızda da bakımlı ve boya masrafı olmayan daireleri satmak veya kiraya vermek daha kolay olacaktır.

Önce fiyattan başlamak gerekir. Eğer eviniz satılıksa, satış fiyatında pazarlık payını önceden belirlemek ve bu konuda gayrimenkul danışmanı ile ev sahibi arasında bir limit belirlemek en doğrusudur.

Evinizi satılığa çıkardığınızda bazı eşyaları bırakacaksanız (ankastre mutfak eşyaları, şık bir ayakkabılık, oda ölçülerine göre özel yaptırılmış raylı gardırop vs.) her biri için de pazarlık yapmak söz konusu olabilir.

Emlak ilanını verdiğiniz evin konumu size pek çok avantajı beraberinde getirebilir. Hastaneye, okula, toplu ulaşım araçlarına yakın evler daha iyi fiyattan alıcı bulmakta bir adım öndedir. Özellikle emlak yatırımı yapmak için ev arayanlara uzun vadede prim sağlayacak konumdaki evlerin sağlayacağı getirileri müşterilerinize detaylı olarak aktarmalısınız.

Alıcılar için markalı konut projelerinde ankastre önemli bir detay… Reklam, ilan ya da birebir görüşmelerde bu ankastre markalarının ismini vermek, satışı hızlandırıyor. Özellikle kalitesiyle bilinen ve popüler olan beyaz eşya marka isimleri müşterinin dikkatini çekerken ev ile ilgili olumlu bir etki bırakıyor.

Günümüzde emlak sektöründe satış için sadece satılık ev ilanı vermek yeterli olmayabilir! Bu durumlarda geleneksel ve dijital pazarlamanın tüm nimetlerinden yararlanmalısınız.

Geleneksel pazarlama dahilinde broşürler bastırarak bölgeye dağıtabilir ya da dijital pazarlamanın vazgeçilmezlerinden olan Facebook, Twitter, Instagram, YouTube gibi uygulamaları satış kanalı olarak kullanabilirsiniz.

Unutmayın; 25-35 yaş aralığındaki kişilerin ilk hedefi ev sahibi olmak! Çünkü hayatla ilgili yeni kararlar alma, aile kurma, ev kiralama ve satın alma eğilimleri yüksek…

Peki 25-35 yaş arasındaki kişilere hangi özelliklere sahip evler satabilirsiniz? Manzaralı balkonlar, taze meyve sebze yetiştirebilecekleri küçük seralar, açık kat planları, küçük verandalar ve gurme mutfaklar olmazsa olmazları…

Hedef kitlenize uygun evleri portföyünüze alırsanız, gayrimenkul satış rakamlarınızın hızla artmaya başladığını göreceksiniz.

Gayrimenkul Satışı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir ?

Alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek,alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan ve noterlerce düzenlenen sözleşme satış vaadi sözleşmesidir. İleride yapılacak olan asıl satışın yapılmasına dair ön sözleşmedir. “Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi” düzenlemeye noterler yetkilidir. Noterlerce düzenlenen satış vaadi sözleşmesi geçerlidir.

Tapuya şerh edilmesi şarttır. Ancak alıcı satış vaadi sözleşmesine dayanarak tek taraflı olarak asıl satışın yapılmasını isteyemez. Satıcının da bu işleme katılması gerekir aksi halde alıcı mahkeme yoluyla adına tescil isteyebilir.
Tapuya şerh edilen şahsi haklar üçüncü şahıslara karşı ileri sürülebilir.
Tarafların hak ve borçları açıkça tereddüte meydan vermeyecek şekilde ve taşınmazın bedeli ve ödenme şekli sözleşmede belirtilir.
Sözleşmeye tarafların fotoğraflarının yapıştırılması ve noter tarafından mühürlenmesi gerekir.
Tarafların istemeleri halinde cayma durumunda cezai şart konulabilir

Şerh beş sene devam edebilir. Beş sene geçtikten sonra hükmü kalmaz ve resen telkin edebilir. Ancak taşınmaz mal üzerine işlenen satış vadi şerhi 5 yıllık süreyi aşmış ve satış vaadi lehdarına satış yapılmamış ise taşınmaz mal malikinin talebi üzerine satış vaadi lehdarının muvafakatı aranmaksızın. Harçların tahsili ile taşınmaz üzerindeki şerh resen terkin edilir. Terkin edilen şerhin satış vaadi lehdarına bildirilmesi gerekir.

Yabancı gerçek kişilerin Türkiye’de taşınmaz mal edinimi karşılıklılık ve kanuni kısıtlayıcı hükümlere uymak şartlarına bağlanmıştır. Gerçek kişilerin taşınmaz mal edinimi açısından karşılıklılık ilkesi sağlanıyorsa şahısların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgeleri dışında kalmak şartıyla birlikte taşınmaz mal edinmelerine bir engel bulunmamaktadır.
Taşınmaz mal edinim talebinde bulunanların aşağıda yazılı olan belgelerle mahalli tapu sicil müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir:

1- Taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,

2- Uyruğunda bulunduğu ülkenin kimlik belgesi veya pasaportu ile iki adet vesikalık fotoğraf,

3- İstemde bulunan kişi vekil ise, temsile ilişkin vekaletname ile temsilcinin fotoğraflı kimlik belgesi ve vesikalık fotoğraf, alıcılar açısından bizzat işleme katılmayanlar var ise, onları temsil eden temsilcilerin fotoğraflı kimlik belgeleri, vesikalık fotoğrafları ve temsilciliklerine ilişkin belgeler.

Alınan harç konusunda yabancılarla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında bir ayrım bulunmamaktadır. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin %3’ü kadar bir harç alınmaktadır. Ayrıca maktu olarak dönersermaye ücreti tahsil edilmektedir. Daha detaylı bilgilere sayfamızda yer almaktadır.

Satış, bir malın mülkiyetinin belli bir bedel karşılığında bir başkasına devredilmesi işlemidir.

Satış sözleşmesinin iki unsuru vardır. Bunlar satılan taşınmaz mal ve satış bedelidir. Satış bedelinin belirlenmesi taraflara aittir. Az veya çok belirlenebilir. Tapu sicil müdürlüğünün bu bedelin az veya çok olduğu yönünde müdahale yetkisi yoktur. Ancak tapu sicil müdürlüğü, satış bedelinin emlak beyan değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmaması gerektiğini, aşağı olması halinde aradaki farkın Vergi Usul Kanununa göre cezalı olarak tahsil edileceğini resmi senede yazarak taraflara hatırlatır. Satış bedelinin çok düşük gösterilmesi halinde, müdürlük işlem yapmaktan kaçınamaz. Satıcının istemi halinde satış bedelinden arta kalan kısım için kanuni ipotek tesis edilebilir. Satıcı satış bedelinin tamamını aldığını beyana zorlanamaz. Satış bedelinin ödenmesi konusunda taraflar arasındaki hususlar ve vadeler resmi senede yazılır

İstenecek Belgeler

  • Satılması istenilen taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı,
  • Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları,
  • İstem, tarafların temsilcisinden geliyor ise, temsile ilişkin belge (vekaletname, vasi kararı, kayyım kararı vb.) ile temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,
  • İstem, bir tüzel kişi adına yapılıyorsa tüzel kişinin taşınmaz mal tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi (Tapu K.2),
  • Satıcı ve alıcının vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge.
  • Taşınmaz malın niteliği bina ise Deprem Sigortası aranır.

İşlemin Mali Yönü

  • Satış işleminin tapu siciline tescili için, 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 20.a pozisyonu uyarınca genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değerinden (diğer yıllarda bir önceki senenin emlak vergisi değerine her yıl Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenecek yeniden değerleme oranı uygulanarak bulunacak değerden) az olmamak üzere, satış için beyan edilen değer üzerinden satıcı ve alıcıdan ayrı ayrı, Binde 15 oranında tapu harcı tahsil edilir.
  • Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.
  • Ayrıca, taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ilişiği kestirilir.
  • Veraset ve intikal vergisi ilişiği olup olmadığını anlamak için, satacak kimsenin bu taşınmaz malı bağış veya intikal gibi bedelsiz bir şekilde iktisap edip etmediğine bakılır. Bedel ödemeden iktisap etmiş ise vergi dairesinden veraset ve intikal vergisi kesildiğine veya bu vergiden muaf olduğuna dair yazı getirmesi istenir.

Bu bilgiler TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ‘nden alınmıştır.

Taşınmaz ile ilgili gösterilen satış bedelinin, binde 15 oranında alıcı, binde 15 oranında satıcı tapu harcı ödemektedir. Ayrıca satıcı 68 YTL döner sermaye harcı öder.

Tapu ve Kadastro Harçları nereye ödenir.?

Tapu ve Kadastro Harçları;

02.07.1964 gün ve 492 Sayılı Harçlar kanununun 66. maddesi “Tapu ve Kadastro Harçları işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir” şeklinde olup, 67 . maddesi ise Maliye Bakanlığının yetkili kıldığı ilgili kuruluşlar (Örneğin Ziraat Bankası ) tarafından da tahsil olunabilir.

Tapu ve Kadastro Dairelerinin harçları tahsil etme yetkileri yoktur.

1- Gayrımenkul’ün tapusunun aslı veya fotokopisi ,

 2- Nüfus cüzdanı veya pasaport’un aslı ve fotokopisi ,

 3- Tc. kimlik numarası kimlikte yazmak zorunda ,

 4- Bır adet son 6 ayda çekilmiş vesıkalık fotograf (renkli) ,

 5- Oturma adresı ve telefon numarası ,

 6- Satılacak gayrımenkul’ün ilgili belediyeden alınan rayiç bedeli belgesi ,

 7- Satıcı veya noterden yetkili vekili bizzat gelmesi gereklidir. 

Compare listings

Karşılaştırmak