Akdeniz’in İncisi, deniz Turizmi.

Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir. Mustafa Kemal ATATÜRK.

Antalya 640 km’lik sahil şeridi ile Türkiye’nin en önemli turizm kentidir. Antalya’nın batı kıyılarında dağların denize dik inmesi nedeniyle deniz derindir ve plajlar süreklilik göstermez. Ancak Kemer, Tekirova, Kumluca, Finike, Demre ve Kaş kıyılarında iyi olanaklı doğal plajlar vardır. Konyaaltı, Beldibi plajları, Göynük Sahilleri Antalya’nın batısında yer alırken, doğusunda Lara, Karpuzkaldıran, Belek, Kundu, Alanya plajları yer almaktadır. Antalya’da çok sayıda Mavi Bayrak ödüllü plaj mevcuttur. Çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar sonucunda ilimizdeki Mavi Bayrak sayısı 2018 yılında 210’a (200 plaj – 5 marina – 5 yat) yükselmiştir. Antalya’daki ince kumlu doğal plajlar ve güzel manzaralı koyların yanı sıra Mart-Aralık aylarında iklimin ve deniz suyu sıcaklığının uygun olmasıyla devam eden deniz mevsimi bölgenin turizm potansiyelini artırmaktadır. Ülkemiz genelinde 459’u plaj, 22’si marina ve 10’u yat olmak üzere toplam 491 mavi bayrak bulunmakta olup, Mavi Bayrak ödüllü plajların yarıdan fazlası ilimiz sınırları içinde yer almaktadır.

Karain Mağarası

Toros Dağlarının etekleri boyunca uzanan Antalya ili çok sayıda mağarayı barındırmaktadır. Yaklaşık 500 mağaranın kayıtlı olduğu ildeki Karain, Kocain, Geyikbayırı, Konakaltı, Küçükdipsiz, Papazkayası, Yerköprü, Beldibi ve Büyükdipsiz gibi önemli mağaralar da kentten yalnızca kısa bir mesafe uzaklıkta yer alır. Uluslararası üne sahip olan Karain Mağarası doğa tutkunları için önemli bir uğrak yeridir. Karain Mağarası eski Antalya-Burdur karayoluna 5-6 km. uzaklıkta yer alan Yağca Köyü sınırları içerisinde Antalya’nın 30 km. kuzeybatısında bulunmaktadır. Cezbedici doğal özelliklerinin yanı sıra Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden biri olarak da dikkat çeker. Mağara içinde yapılan arkeolojik kazılarda Eski Taş, Orta Taş, Yeni Taş, Kalkolitik, Bronz çağlarına ve sonraki devirlere ait eserler gün ışığına çıkarılmıştır. Sürekli iskan yerleşimi görmüş olması nedeniyle 11 km. kalınlığında bir kültür katmanı oluşmuştur. Bununla birlikte, Eski Taş Çağı’nın en önemli yerleşim yerlerinden bir olması özelliği ile tanınır. Anadolu’daki ve Akdeniz Bölgesi’ndeki Eski Taş yerleşim yerleri arasında en önemli yere sahip olduğu kabul edilmelidir. İleriki dönemlerde tapınak olarak da kullanılmış olan mağaradan elde edilmiş eserler Karain Müzesi ve Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir.

Yukarı Düden Şellesi

Muhteşem bir doğaya sahip olan Antalya’yı ziyaret ettiğinizde mutlaka görmeniz gereken doğa harikalarından biri de göz kamaştırıcı şelalelerdir. Kent merkezinin 10 km. kuzeyinde Düden Nehri üzerinde bulunan Yukarı Düden Şelalesi adeta bir cennet gibidir. Kırkgöz mevkiinden gelen su burada 20 metre yükseklikten aşağı dökülüyor. Döküldüğü yerde nesillerdir dinlenme yeri ve piknik alanı olarak kullanılan yemyeşil bir manzara oluşur. Bir efsaneye göre, Büyük İskender bu bölgeyi ziyaret etmiş ve şelalenin döküldüğü yerde atlarını sulamış. Bu nedenle şelale “Büyük İskender Şelalesi” diye de anılır. Çevresinde ziyaretçilere hizmet veren birçok irili ufaklı tesis bulunan şelaleye özel araçların yanı sıra otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçlarıyla da ulaşım mümkündür.

Aşağı Düden Şelalesi

Antalya kent merkezine yalnızca 8 km. uzaklıkta bulunan şelale “Karpuzkaldıran” olarak da bilinir.
Şelale, Düden Nehri’nin denize ulaştığı Lara Yolu üzerinde bulunur ve sularını yukarı şelaleye göre
daha yüksekten boşaltır. Sularını neredeyse 40 metre yükseklikten boşaltan şelale devasa sular
püskürtür ve deniz üzerinde bir sis bulutu oluşturur. Gençlik Parkı şelalenin yakınındadır ve izlemek için
ideal bir noktadır. Fırsat bulursanız bu manzarayı denizde bir tekneden izlemenizi öneririz.

Kervansaraylar Evdir Han

Antalya’dan kuzeye doğru uzanan yol üzerindeki ilk durak olan Evdir Han, deve kervanları ve at arabalarının olduğu dönemlerde yolcuların konaklama ihtiyacını karşılayan kervansarayların iyi korunmuş örneklerinden biridir. Şehir merkezinden 18 km. uzaklıkta ve Antalya-Korkuteli karayolunun yaklaşık olarak 1 km. doğusunda yer alır. Kervansaray 13. yüzyılda Selçuklular Dönemi’nde inşa edilen Selçuklulara özgü yazlık evlerdendir. Orta avluyu çevreleyen dört portik ve muhteşem taş işçiliğine sahip olan
binanın sivri kemerli portalı görülmeye değer.

Kırgöz Han

Antalya – Afyonkarahisar yolu üzerinde şehir merkezine 30 km. uzaklıkta yer alan Kırkgöz yakınlarındaki Pınarbaşı Mevkiinde bulunmaktadır. Evdir Han’dan sonra kervanların ikinci durağı olan Kırkgöz Han iyi korunmuş bir durumda günümüze kadar ulaşmıştır.

Karaalioğlu Parkı

Kent merkezinin yakınında kıyı falezlerinin üzerinde yer alan Karaalioğlu Parkı Antalya’nın en eski parklarından biridir. Kaleiçi’nin hemen yanında yer alan park yemyeşil görünümüyle buranın tarihi özelliklerini tamamlar, yaz sıcağından kurtulup serinleme ve Akdeniz’in derin mavisine bakan çam ve palmiye ağaçlarıyla çevrili terasta dinlenme imkanı sağlar. İçerisinde 100’den fazla bitki türünü barındırır ve dilerseniz denize girmeniz de mümkün. Adalar Plajı da parkın hemen aşağısında bulunuyor

Düzlerçamı – Güver Uçurumu

Düzlerçamı tertemiz havası ve yemyeşil ormanlarıyla doğa yürüyüşü ve piknik için ideal bir yerdir. En etkileyici yeri Güver Uçurumu diye anılan kanyondur. Kanyon yaklaşık bir milyon yılı aşkın bir süredir akarsular tarafından aşınır ve bu da büyüleyici bir manzara yaratır. 115 metre derinliğindeki kanyon 4,5 km. boyunca uzanarak üç dağı birbirinden ayırıyor. Akıntı şimdilerde daha sakin ve kanyonun belirli yerlerinden Antalya’nın panaromik manzarası izlenebiliyor.

Kurşunlu Şelalesi

Yemyeşil bir doğa fonunda, yedi göleti birbirine bağlayan bir çağlayanın 18 metre yüksekten düştüğü eşsiz bir yerdir. Çevresindeki zengin flora ve fauna burayı doğa yürüyüşü, bitki ve hayvanları gözlemleme gibi eko turizm faaliyetleri için konum olarak öncelikli hale getirmiştir. Kurşunlu’da böğürtlen, yaban gülü, ve diğer birçok bitkinin aroma kokuları ile kaplı eşsiz atmosferin ortasında yürüyüş yaparken, tavşanlar, sincaplar, ağaçkakanlar, kablumbağalar ve diğer küçük hayvanlarla karşılaşma fırsatı da yakalayabilirsiniz. Tertemiz havası ve büyüleyici manzarasıyla tabiat parkı birçok ziyaretçiyi günübirlik bir dinlenme ve piknik için cezbeden Ziyaretçiler için seyir terasları, oyun alanları, araba parkı ve diğer imkanlar da mevcut

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak